Internationella PBC-dagen 2020

I dag, 13 september, är det internationella PBC-dagen. Dagen uppmärksammas i många länder runt om i världen med huvudfokus på PBC, en kronisk autoimmun och obotbar leversjukdom som främst drabbar kvinnor. 9 av 10 patienter är kvinnor i åldern 30-60 år.

Vad som orsakar att man får PBC vet man ännu inte men man vet att sjukdomen har 4 stadier där man i stadie 4 har utvecklat cirros och då behövs det en levertransplation. Jag, Renate – ordförande i Svenska PBC-föreningen har haft sjukdomen sedan januari/februari 2004 och driver nu PBC Sverige för att kunna hjälpa andra att hitta hit.

Läs gärna mer här på vår hemsida där du kan lära dig mer om sjukdomen och där en del av oss berättar våra historier. Varför inte passa på att stödja oss? Swish och postgironummer finns på hemsidan. Vi är en ideell förening! Vi behöver göra PBC mer känd så att att fler kan få rätt diagnos och hjälp.

På grund av pandemin kunde vi tyvärr inte genomföra vår planerade Temadag. Kontakta mig gärna om du vill veta mer om PBC Sverige och vår verksamhet!

Publicerad i Pbc